Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Απολύσεις εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ                                             Ζάκυνθος, 05/03/2012
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                           Αρ. Πρωτ.: 25
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 
(Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.) 
  
Ταχ. Δ/νση : Σπύρου Γκούσκου 12                          ΠΡΟΣ:   Σχολεία Δ.Ε. Ζακύνθου
Τ.Κ. - Πόλη : 29100 – Ζάκυνθος 
Πληροφορίες : Διονύσης Καλαμάκης                         ΚΟΙΝ.:   Δ.Δ.Ε. Ζακύνθου
Τηλέφωνο : 6947431448                                                   Ο.Λ.Μ.Ε.
Fax : 2695044828 Μ.Μ.Ε.
e-mail : 
elmezante@yahoo.gr


ΘΕΜΑ: Έρχονται απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω αξιολόγησης (από 1η Σεπτέμβρη 2012)

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,



Τούτες οι ώρες είναι κρίσιμες! Κυριολεκτικά, μπαίνει στην «κλίνη του Προκρούστη» το ίδιο το δικαίωμά μας στη δουλειά, το δικαίωμά μας να είμαστε εργαζόμενοι.


Γνωρίζετε πια τον στόχο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που από κοινού με Ευρωπαϊκή Ένωση-Τρόικα και Κεφάλαιο, σχεδιάζουν 150 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015. Για ένα κράτος «πιο ευέλικτο, πιο επιτελικό», όπως λένε, που θα υπηρετεί πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, θα ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματίες.


Οι 15 χιλιάδες απολύσεις, σύμφωνα με το Μνημόνιο 2, πρέπει να γίνουν μέσα στο 2012. Η αξιολόγησή τους είναι η μάσκα του ταξικού σχολείου και των απολύσεων.


Είναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά, για όλους μας. Αν τώρα δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι και με την πλάτη στον τοίχο για πολλά, πολλά χρόνια.


Έχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στους μαθητές μας, στις νεότερες γενιές να αντιδράσουμε.


Μην τους φοβάσαι άλλο! Μπορούμε να τους εμποδίσουμε! Τα θύματα να γίνουν θύτες.
Η αυτοαξιολόγηση δεν εφαρμόστηκε στην πράξη με την δυναμική άρνηση των Συλλόγων Διδασκόντων. Το ίδιο έγινε και με την εργασιακή εφεδρεία.
Έχουμε τη δύναμη, με συλλογικές αποφάσεις, όλοι σαν μια γροθιά, να κάνουμε του νόμους τους κουρελόχαρτα!


Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών είναι το βασικό εργαλείο:


-   Για την λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που επιβάλλουν ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κεφάλαιο. Δηλαδή, ως «καλό» σχολείο θα αξιολογηθεί αυτό στο οποίο οι γονείς θα πληρώνουν για τις λειτουργίες του, αυτό που θα ψάχνει χορηγούς και θα διαχωρίζει τα παιδιά ανάλογα με την ταξική τους καταγωγή (άλλα θα μαθαίνουν τα παιδιά του λαού και άλλα της άρχουσας τάξης).
-      Για την υπηρεσιακή και μισθολογική καθήλωση (ν. 4024/2011-νέο μισθολόγιο).
-      Για να πιαστεί ο στόχος των απολύσεων.


Δεν χωράει πια καμιά αμφιβολία, καμιά αυταπάτη. Αρκεί να δει κανείς τι έφερε η αξιολόγηση στους φορείς του Δημοσίου που καταργήθηκαν, όπως το ΙΓΜΕ, ο ΟΕΚ, ο ΟΕΕ κλπ…Απολύσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις, λουκέτα! Αρκεί να δει κανείς τις δηλώσεις των Ρέππα και Διαμαντοπούλου.


Για την προώθηση της αξιολόγησης, υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία από το 2012-2013, βασικό ρόλο θα παίξουν οι νέοι σχολικοί σύμβουλοι και διευθυντές, δηλαδή τα νέα στελέχη εκπαίδευσης.


Ήδη, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι επιμορφώσεις σχολικών συμβούλων και διευθυντών για το πώς θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς. Και για να περάσουν πιο αποτελεσματικά την πολιτική τους θα καλέσουν στα σεμινάρια της αξιολόγησης και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς!


Η αξιολόγηση ήδη προχωράει από φέτος στα 185 πιλοτικά σχολεία. Ήδη ορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στα πιλοτικά σχολεία «Συμβούλων Προώθησης» και «Εμπειρογνωμόνων» του νέου σχολείου, συμπλήρωση ερωτηματολογίων από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, συνεντεύξεις, σύνταξη εκθέσεων.


Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην περάσει η αξιολόγηση!


Πρέπει να τους εμποδίσουμε! Με αποφάσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων, σχολείο το σχολείο οι εκπαιδευτικοί να απορρίψουμε την αξιολόγηση. Όπως κάναμε με τη λεγόμενη «αυτοαξιολόγηση».


Να ματαιώσουμε τις «επιμορφώσεις» των απολύσεων και της εξαθλίωσης.


Επιβεβαιώνεται περίτρανα η θέση για τον οπισθοδρομικό ρόλο που επιβάλλει το νέο πλαίσιο (ν. 3848/2010, Νέα αρχιτεκτονική της εκπαίδευσης) στα στελέχη εκπαίδευσης, για την προώθηση του νέου σχολείου της αγοράς, την αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού κ.α.


Επιβεβαιώνεται επίσης και η θέση, όταν επιλέγονταν τα στελέχη εκπαίδευσης (Μάιος 2011), που καλούσε τους εκπαιδευτικούς, να μην κάνουν αιτήσεις για τη θέση του διευθυντή και του σχολικού συμβούλου.


Συνάδελφοι, Συνάδελφοι


Πολλοί εργαζόμενοι καλοπροαίρετα ρωτάνε «Γιατί δεν θέλετε κι εσείς να αξιολογηθείτε»;


Γιατί ακριβώς η αξιολόγησή τους δεν έχει καμιά σχέση με τη λαϊκή ανάγκη να γίνει ο εκπαιδευτικός καλύτερος, επιστημονικά πληρέστερος, πιο ικανός στο να μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά.


Δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για ένα ενιαίο σχολείο, βασικό, υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Δεν θέλουν ούτε έναν τέτοιο εκπαιδευτικό, ούτε ένα τέτοιο σχολείο. Θέλουν απολύσεις, «σχολείο ΑΕ» και το δάσκαλο σκυφτό.


Ας αναρωτηθεί κάποιος:


Γίνεται αυτοί που ρημάζουν τη ζωή του λαού, που αφήνουν τα παιδιά χωρίς βιβλία, που με την πολιτική τους θέριεψε η πείνα και ο υποσιτισμός, να νοιάζονται για τη μόρφωση των παιδιών του λαού;


Τα μέτρα αυτά, όπου εφαρμόστηκαν, οδήγησαν σε σχολεία πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων.  Στη βάση αυτή θα γίνεται και η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων. Με τέτοιου είδους μέτρα στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, έχει κλείσει μεγάλος όγκος σχολείων σε φτωχές λαϊκές περιοχές. Τα σχολεία ωθούνται στην αναζήτηση χορηγών για να εξασφαλίσουν πόρους. Διαμορφώνουν ακόμα και διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα από περιοχή σε περιοχή. Τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού θα δεχτούν συντριπτικό χτύπημα!


Για αυτό, εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές - εργαζόμενοι να απαντήσουμε σαν μια γροθιά:
Αρνούμαστε την αξιολόγησή σας, καταγγέλλουμε την προσπάθειά σας να διαλύσετε ό, τι έχει απομείνει όρθιο από τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία!


Το θέμα έχει επανειλημμένα τεθεί στα Δ.Σ. των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ (3 φορές), από τις 24/1. Η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) στηρίζει ανοιχτά την αξιολόγηση (Δ.Σ. 28/2/2012)! Έστειλε εισήγηση προς τις Γ.Σ. και δεν λέει κουβέντα για το θέμα. Επιβεβαιώνεται ότι δεν πάει άλλο με αυτές τις ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα!
Είναι ανοιχτά απέναντι!
Στην ΟΛΜΕ, κάτω από την πίεση του κινήματος και αφού για αρκετό καιρό υποβάθμιζαν το θέμα, πάρθηκε τελικά απόφαση να μπλοκαριστεί η αξιολόγηση, να μην προχωρήσουν οι επιμορφώσεις των σχολικών συμβούλων.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καλεί να αξιοποιήσουμε την απόφαση αυτή του Δ.Σ. της  ΟΛΜΕ και να την επιβάλουμε στην πράξη.


•         Καμιά «αξιολόγηση»-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Καμιά απόλυση.
•         Καμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.
•         Όχι στο νέο σχολείο της αγοράς. Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

1. Ακυρώνουμε στην πράξη την αντιεκπαιδευτική «επιμόρφωση» σχολικών συμβούλων και διευθυντών.

2. Κανένας εκπαιδευτικός στις επιμορφώσεις της απόλυσης. Με το που θα καλέσουν τους εκπαιδευτικούς στο πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης για την αξιολόγηση, την ίδια μέρα, κατά τόπους να πραγματοποιήσουμε 24ωρη Απεργία με ευθύνη των ΕΛΜΕ (πραγματοποιούμε την αποφασισμένη στις 4/2 24ωρη Απεργία από τη Γ.Σ. των Προέδρων) και των Συλλόγων (με απόφαση Γενικής Συνέλευσης). Απαιτούμε από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κήρυξη απεργίας στο νομό που ξεκινάνε τα σεμινάρια των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση.

3. Δεν έχουν θέση στα σωματεία και στον κλάδο όσοι διευθυντές πρωτοστατήσουν ή συνεργήσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης (εκπαιδευτικών και σχολικής μονάδας) και των απολύσεων.

  Ο Πρόεδρος 
 Ο Γεν. Γραμματέας
    
   
Διονύσης Καλαμάκης Δημήτρης Χονδρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου