Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ



ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

Η αξιολόγηση επιβάλλεται, υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία από το 2012-2013. Ήδη, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι επιμορφώσεις σχολικών συμβούλων και διευθυντών για το πώς θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς. Και για να περάσουν πιο αποτελεσματικά την πολιτική τους θα καλέσουν στα σεμινάρια και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς!
Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών είναι το βασικό εργαλείο: για την λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για την υπηρεσιακή και μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών (ν. 4024/2011-νέο μισθολόγιο),  για να πιαστεί ο στόχος των απολύσεων.
Δεν χωράει πια καμιά αμφιβολία. Αρκεί να δει κανείς τι φέρνει η αξιολόγηση σε άλλους  φορείς του Δημοσίου όπως το ΙΓΜΕ, ο ΟΕΚ, ο ΟΕΕ κλπ…Απολύσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις, λουκέτα! Αρκεί να δει κανείς τις δηλώσεις των Ρέππα και Διαμαντοπούλου περί απολύσεων.
 Η αξιολόγησή τους, δεν έχει καμιά σχέση με τη πραγματική ανάγκη να γίνει ο εκπαιδευτικός καλύτερος, επιστημονικά πληρέστερος, πιο ικανός στο να μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά. Δεν θέλουν ούτε έναν τέτοιο εκπαιδευτικό, ούτε ένα τέτοιο σχολείο. Θέλουν απολύσεις, «σχολείο ΑΕ» και το δάσκαλο σκυφτό.  
Επιβεβαιώνεται επίσης ο αντιδραστικός ρόλος που επιβάλλει το νέο πλαίσιο (ν. 3848/2010, Νέα αρχιτεκτονική της εκπαίδευσης) στα στελέχη εκπαίδευσης, για την προώθηση του νέου σχολείου της αγοράς, την αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού κ.α.     
Απαιτούμε:
Καμιά «αξιολόγηση»-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών.
Καμιά απόλυση.
Καμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.
Όχι στο νέο σχολείο της αγοράς.
Διαρκής επιστημονική και παιδαγωγική επιμόρφωση.
Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.
Να ακυρωθούν οι «επιμορφώσεις για τη αξιολόγηση» σχολικών συμβούλων-διευθυντών.
Κανένας εκπαιδευτικός να μην λάβει μέρος στις επιμορφώσεις αυτές. Δυναμική αντίδραση της ΕΛΜΕ την ημέρα που θα καλούν  εκπαιδευτικούς στο πρώτο σεμινάριο «επιμόρφωσης για την αξιολόγηση».
Διαγραφή από το σωματείο όσων διευθυντών πρωτοστατήσουν ή συνεργήσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης (εκπαιδευτικών και σχολικής μονάδας) και των απολύσεων.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ.
 ΒΕΡΟΙΑ 22-3-2012

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι

α
ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μιαούλη 2
Τηλ.2221081257                              Χαλκίδα 15/3/2012
elmeevias@yahoo.gr




.. σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των πρακτικών μοιράσματος και ανταλλαγής,
.. σε μια προσπάθεια δημιουργίας δομών Αλληλέγγυας Οικονομίας και ανάπτυξης Δημιουργικών Αντιστάσεων,
.. σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού και διάχυσης της κριτικής μας στα καταναλωτικά -αναπτυξιακά πρότυπα της κοινωνίας

Χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι

Στις 31/3/2012, ημέρα Σάββατο, διοργανώνουμε χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι στη πλατεία του Αγίου Νικολάου στη Χαλκίδα στις 11:00 π.μ.-2:00 μ.μ., εφόσον δε βρέχει.
Προσφέρουμε ότι δεν χρειαζόμαστε και παίρνουμε ότι πιθανόν έχουμε ανάγκη.
Το πάρε-δώσε γίνεται χωρίς χρήματα και δεν χρειάζεται να φέρεις οπωσδήποτε κάτι για να πάρεις κάτι άλλο που χρειάζεσαι. Το παζάρι μας δεν απευθύνεται σε φτωχούς και δεν έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Η επαναχρησιμοποίηση αυτών των αντικειμένων δεν είναι ντροπή ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος. Τα πράγματα αυτά μπορεί να μην είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά  που θα αγοράζαμε, αλλά το να τα προσαρμόσουμε στις απαιτήσεις μας ή να προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις μας σε αυτά δείχνει μια πρακτική ευφυΐα που ο άνθρωπος είχε από πάντα αλλά και μια ουσιαστική οικολογική συνείδηση που εναντιώνεται στη σπατάλη.
Μπορείτε να φέρετε ρούχα τα οποία θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση και θα είναι πλυμένα και σιδερωμένα, αξεσουάρ(τσάντες, φουλάρια, γάντια, ζώνες, καπέλα κλπ.), κοσμήματα (κολιέ, σκουλαρίκια, βραχιόλια, κλπ.), λευκά είδη, σκεπάσματα, είδη σπιτιού, εργαλεία, βιβλία, περιοδικά, παπούτσια σε καλή κατάσταση, επιτραπέζια, CD, DVD, αξεσουάρ αθλητισμού, διακοσμητικά, αφίσες, και γενικά αντικείμενα τα οποία εσείς δεν χρησιμοποιείτε πια και νομίζετε ότι μπορεί να χρειάζονται σε κάποιον άλλο/η.΄Οχι τρόφιμα.



                      Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ


Ο Πρόεδρος                                         Η Γεν. Γραμματέας

Σιόλιας Νικόλαος                                  Σπανού Βασιλική

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Γενική Συνέλευση


ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

Μιαούλη 2
Τηλ. 22210-81257                    Χαλκίδα 22/3/12

 

                    Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


    
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ευβοίας καλεί τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς σε ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΝΕΛΕΥΣΗ του κλάδου, την Πέμπτη, 29/3/201219:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, προκειμένου να συζητήσουμε την απόφαση της τελευταίας Γ. Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ και την απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για την αξιολόγηση, έτσι ώστε να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε καλύτερα τις συλλογικές δράσεις μας εν όψει των όσων δεινών έρχονται.


                Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ


Ο Πρόεδρος                       Η Γεν. Γραμματέας

Σιόλιας Νικόλαος                Σπανού Βασιλική

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ




ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δεν είναι νέο και κυρίως δεν είναι σχολείο

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ και ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Είμαστε εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε σε σχολεία που έχουν ορισθεί ως πιλοτικά. Γνωριστήκαμε στις επιμορφώσεις και πήραμε την πρωτοβουλία να συναντηθούμε μεταξύ μας για να συζητήσουμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας και να συντονίσουμε τις δράσεις μας σε ότι αφορά το Νέο Σχολείο.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΩΣ ΠΙΛΟΤΙΚΑ
Την τελευταία μέρα του Αυγούστου  ορίστηκαν με  Υ. Α (97911/Γ1) 21 νηπιαγωγεία, 99 δημοτικά και 68 γυμνάσια ως πιλοτικά  χωρίς τη συγκατάθεση του συλλόγου διδασκόντων των σχολείων. 20 μέρες μετά με Φ.Ε.Κ. 2121 που δημοσιεύτηκε στις 13-9-2011 ορίστηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα του «νέου πιλοτικού σχολείου» που θα εφαρμόσει τα φρέσκα προγράμματα σπουδών. Ταυτόχρονα καταργήθηκαν τα 28 πιλοτικά ολοήμερα του β΄ κοινοτικού πλαισίου στήριξης που υποχρηματοδοτήθηκαν κατά το γ΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και αντικαθίστανται τα βραχύβια Δ.Ε.Π.Π.Σ. & Α.Π.Σ, χωρίς να γίνει αποτίμηση, από τα νέα προγράμματα σπουδών. Ακολούθησαν μια σειρά υπουργικές αποφάσεις τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο που ενέκριναν  αποσπασματικά μάθημα προς μάθημα  τα νέα  βιαστικά προγράμματα σπουδών. Υπογραμμίζουμε εδώ ότι στη διαδρομή «χάθηκε» το μάθημα της Ιστορίας και αντικαταστάθηκε από την Τοπική Ιστορία στα πλαίσια των βιωματικών δράσεων.

ΕΙΝΑΙ ΝΕΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ;
Η ιστορία των πιλοτικών ξεκινά το 1997 με το Ν.2525 και συμβαδίζει με τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και τις ευρωπαϊκές επιταγές. Το νέο φρούτο έρχεται με το δ΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το λεγόμενο ΕΣΠΑ. Ξεκάθαρος στόχος η απορρόφηση κονδυλίων και η πιστή εφαρμογή των αποφάσεων  της Λισσαβόνας. Το «νέο σχολείο» προσδοκά να είναι ολοήμερο, καινοτόμο, ψηφιακό, ενταξιακό, αποτελεσματικό. Εύηχες λέξεις που ακούγονται συχνά τα 2 τελευταία χρόνια, λέξεις που έχουν στόχο να πείσουν, να παρασύρουν και να κερδίσουν τη συναίνεση όλων μας.
Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτά; 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Τα ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς, όπως αναφέρεται στην επίσημη εφημερίδα της  Ε.Ε στις 18/12/2006  ορίζει το βασικό πλαίσιο ικανοτήτων για τη περιβόητη δια βίου μάθηση. Επιδιώκεται ο μαθητής να αποκτήσει ένα εύρος δεξιοτήτων, ευεξία (ψυχική ανθεκτικότητα κατά τους Henderson & Milstein,2008) στο  σχολικό περιβάλλον. Με απλά λόγια το σχολείο καλείται να υλοποιήσει τον επόμενο βασικό στόχο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της κοινωνικής συνοχής (έτσι αποκαλείται με sic τρόπο, η συνήθεια στη μη αμφισβήτηση, στη δημιουργία του πειθήνιου πολίτη που τα κάνει όλα χωρίς διαμαρτυρία και χωρίς μισθό βλ. εθελοντισμός, σε μια Ευρώπη στην οποία κλονίζεται συθέμελα η κοινωνική συνοχή). Η νεανική εργασία, η άτυπη μάθηση, η αυτοαπασχόληση, η εθελοντική δραστηριότητα ταξιδεύοντας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε (η αποκαλούμενη κινητικότητα) είναι το περιεχόμενο της δια βίου μάθησης.
Σε αυτό το πλαίσιο το νέο σχολείο επιδιώκει να αναπτύξει 8 βασικές ικανότητες:
1. επικοινωνία στη μητρική γλώσσα
2. επικοινωνία σε ξένες γλώσσες (1 στην Ελλάδα)
3. μαθηματική ικανότητα
4. ψηφιακή ικανότητα
5. μαθαίνω πώς να μαθαίνω- δεξιότητα εκμάθησης
6. κοινωνικές ικανότητες σχετικές με την ιδιότητα του πολίτη
7. πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα
8. πολιτισμική συνείδηση και έκφραση
Το νέο σχολείο είναι το ψηφιακό σχολείο. Το σχολείο της άμεσης και γρήγορης πληροφόρησης. Το σχολείο των οπτικών ινών και των e-τάξεων (χωρίς φυσικά κρατική χρηματοδότηση),καταγραφή των πάντων σε ηλεκτρονική μορφή. Τα συμβούλια και οι σχολικές επιτροπές θα τρέχουν να στήσουν εργαστήρια πληροφορικής, μάθημα που εισάγεται και στις μικρότερες τάξεις του δημοτικού. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης. Είναι άραγε τόσο καθοριστικής σημασίας στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά εργαλεία και ο διαδραστικός πίνακας, ώστε να αποτελεί το επίκεντρο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας; 
Στο Νέο Σχολείο κεντρικό ρόλο κατέχουν οι δεξιότητες, το τι θα είναι ικανός να κάνει ο εκπαιδευόμενος μετά τη μαθησιακή διαδικασία. Η επιλογή αυτή συνδέεται και με τις προωθούμενες αλλαγές στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης όπου τα μαθησιακά αποτέλεσματα θα πρέπει είναι συγκεκριμένα, μετρήσιμα και εν πολλοίς αποσπασματικά. Το σύνολο των προσόντων και  δεξιοτήτων θα συγκροτεί τον ατομικό φάκελο του καθενός, που θα είναι φυσικά γεμάτος από πιστοποιημένα προσόντα (συχνά αντιφατικά, αποσπασματικά, οριζόντιες δεξιότητες τις λένε, και φυσικά ακριβοπληρωμένα) και θα καθιστά το άτομο περισσότερο απασχολήσιμο. Έτσι ο καθένας μας θα κυνηγά επιμορφώσεις, σεμινάρια, πιστοποιητικά. Η δια βίου μάθηση εξυπηρετεί ακριβώς αυτή την επιλογή. Και φυσικά το μεγάλο θύμα αυτών των ατομικών φακέλων (που θα αντιστοιχούν σε κάποιο από τα επίπεδα του Ευρωπαικού Πλαισίου Προσόντων)  είναι τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει πια ένας δρόμος να φτάσεις σε ένα επάγγελμα, δεν υπάρχει μια σχολή που σε εκπαιδεύει για αυτό, αλλά υπάρχουν πολλές διαδρομές τυπικές και άτυπες. Τα επαγγέλματα έτσι ανοίγουν και από την πλευρά των τυπικών προσόντων, δηαλαδή μπορεί κανείς να γίνει λογιστής είτε τελειώνοντας κάποιο ΑΕΙ είτε δουλεύοντας δίπλα σε κάποιο λογιστή και έχοντας παρακολουθήσει χ χρόνια επαγγελματικής κατάρτισης και εφόσον διαθέτει κάποιες συγκεκριμένες οριζόντιες δεξιότητες και, και, και.... Το «νέο σχολείο» κατευθύνεται από τα συμφέροντα της οικονομίας, της αγοράς και του ανταγωνισμού. «Τα σχολικά μας συστήματα πρέπει να προσαρμοστούν, εάν επιθυμούν να εφοδιάσουν τους νέους με νέες δεξιότητες για νέες θέσεις εργασίας επειδή χρειαζόμαστε να προετοιμάσουμε τους νέους μας για εργασίες που ίσως δεν υπάρχουν ακόμη». » δήλωσε ο Επίτροπος κ. Ján Figel  στις 3/7/2008 στα πλαίσια του σχεδιασμού του σχολείου του 21ου αιώνα. Η κ. Διαμαντοπούλου το εξέφρασε και εκείνη με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: μας ενδιαφέρει ο νέος άνθρωπος, μας ενδιαφέρει αν κατάφερε να βρει δουλεία και όχι αν πήρε πτυχίο. Και πάλι η αγορά είναι εκείνη που διαμορφώνει την τελική λίστα. Κι η αγορά θέλει ανθρώπους ευέλικτους, ευπροσάρμοστους, παραγωγικούς κι αποδοτικούς. Και φυσικά ανθρώπους που καταλαβαίνουν ότι η αποτυχία ή η επιτυχία είναι αποκλειστικά ατομική τους ευθύνη.
Στο Νέο Σχολείο ο όρος γνώση δεν αναφέρεται πουθενά. Τα παιδιά θα μαθαίνουν τα βασικά,  τα απολύτως απαραίτητα για να επικοινωνούν, να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή  για τις συναλλαγές τους με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα μαθαίνουν τα  στοιχειώδη  και μίας άλλης γλώσσας, ίσως στα πλαίσια του στόχου της μετακίνησης εργαζομένων στις χώρες της  Ε.Ε (κινητικότητα το λένε),  θα μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν γρηγορότερα και καλύτερα κι άλλες δεξιότητες και για μια ζωή θα αποδεικνύονται ανεπαρκείς εργαζόμενοι, ή ορθότερα  άνεργοι  που θα χρειάζονται περισσότερες επιμορφώσεις στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και θα παρέχουν ανασφάλιστοι, μη αμειβόμενη  εργασία στα εργοστάσια και τα γραφεία, στα πλαίσια της πρακτικής τους εξάσκησης. Δε θα είναι ποτέ εργαζόμενοι, δια βίου επιμορφούμενοι  και συμμορφούμενοι. Το παιχνίδι ήδη έχει αρχίσει να παίζεται με τους ανέργους στα  λεγόμενα «πράσινα επαγγέλματα» και όπως αναφέρει  το νέο  Δημοσιονομικό Σύμφωνο (1)  στόχος είναι να αυξηθούν οι μαθητείες και οι πρακτικές ασκήσεις.
Στο «νέο σχολείο», βαφτίζονται  μαθησιακά πεδία η  αειφορία και  η σχολική & κοινωνική ζωή, που μέχρι τώρα αποκαλούνταν  «καινοτόμες δράσεις». Καταλαμβάνουν ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό του διδακτικού χρόνου και διδάσκονται από όλες τις ειδικότητες. Για τα ανθρωπιστικά ιδανικά της πραγματικής δημοκρατίας και  της οικολογίας δε γίνεται λόγος στα σχετικά προγράμματα σπουδών  αυτών των 2 νέων «μαθημάτων». Φυσικά τα παιδιά δε μαθαίνουν τις κοινωνικο - πολιτικές αιτίες που οδήγησαν στην πληθώρα των κοινωνικών και οικολογικών προβλημάτων και ούτε προετοιμάζονται για συλλογικές δράσεις επίλυσης τους. Είναι αποκαλυπτικό το σχετικό εκπαιδευτικό λογισμικό που έχει προετοιμαστεί από την Ε.Ε και διατίθεται σε όλες τις γλώσσες με πληθώρα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, δημιουργεί την πεποίθηση στο μαθητή  πως και μόνο που αναπνέει , περισσεύει σε αυτόν τον πλανήτη, έτσι φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται την αειφορία. Άξιζει να αναφερθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τέτοιο παιχνίδι: Ερώτηση που αφορά καθημερινές συνήθειες μετακίνησης και διατροφής, το «παιδί» απαντά πως κινείται με λεωφορείο, τρώει δύο φορές το μήνα κρέας και μία ψάρι και αγοράζει τοπικά προϊόντα μόνο αν αυτά είναι διαθέσιμα και σε καλή τιμή. Σε αυτή την απάντηση το σύστημα απαντά πως το «παιδί» αυτό ζει πολύ πλούσια και τρώει πολύ, διότι χρειάζεται δύο πλανήτες για να το θρέψουν, ενώ οι συνήθειες του να κινείται με λεωφορείο και να παίρνει προιόντα και από άλλες περιοχές επιβαρύνουν το περιβάλλον διότι απαιτούν μετακινήσεις φορτηγών κλπ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Το νέο σχολείο δίνει βαρύτητα στη σχολική και κοινωνική ζωή. Η προσέγγιση για την «εκμάθηση» της σχολικής και κοινωνικής ζωής αλλά και της αγωγής του ελεύθερου χρόνου είναι κυρίως πώς το άτομο θα μάθει να αυτοελέγχεται, να τιθασσεύει τα συναισθήματα του και πώς θα μεταμορφωθεί σε ενεργό πολίτη. Είναι κακά όλα αυτά θα αναρωτηθεί κανείς; Όχι ο αυτοέλεγχος δεν είναι κακός αλλά δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Ζητούμενο είναι η ανάπτυξη της ομαδικότητας (και όχι του μοναχικού ενεργού πολίτη που αξιοποιεί τα νόμιμα ατομικά του δικαιώματά του), της αλληλεγγύης, της κατανόησης, της ανοχής, της αγάπης, της συλλογικής δράσης.  Το άγχος, η κατάθλιψη και οι απογοητεύσεις των μαθητών, που η διαχείριση τους κατέχει περίοπτη θέση στα νέα προγράμματα σπουδών, δε  θα μειώνονταν αν οι γονείς των μαθητών είχαν σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία; Τα παιδιά πρέπει μόνο να διαχειρίζονται και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους για να είναι λειτουργικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο; Δεν πρέπει άραγε να μαθαίνουν να ζουν με αλληλοσεβασμό, συντροφικότητα, ουσιαστική επικοινωνία, κατανόηση και αγάπη; Φυσικά και πάλι η απουσία ανθρωπιστικών ιδανικών και αξιών είναι κυρίαρχη. Οι οδηγίες για τις καφετιέρες θα νικήσουν και πάλι!!!
Την ίδια στιγμή η Ιστορία ως αυτόνομο αντικείμενο χάνεται από το προσκήνιο και μετατρέπεται σε βιωματική δράση που μπορεί να διδάσκεται από διάφορες ειδικότητες σχεδιασμένο από ιδιώτες όπως η Vodafone  και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού!!! Αναρωτιέται κανείς γιατί πρέπει να θυσιάσουμε το μάθημα της εθνικής μας ιστορίας και να περιοριστούμε στην τοπική ιστορία μόνο με θεματικές όπως τουρισμός &  ονομασία τοποσήμων; Γιατί πρέπει να χαθεί η ιστορική μνήμη και τελικά μέσω αυτής και ο προσδιορισμός της εθνικής ταυτότητας; Μήπως ένας απασχολούμενος που κινείται και ταξιδεύει διαρκώς για να βρει δουλειά  δεν πρέπει να ξέρει από που έρχεται και ποιος είναι έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα όπου και για όσο βρεθεί;  Εξάλλου η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και η αποτελεσματικότητα είναι τα μότο της Νέας Εποχής την οποία φαίνεται να εξυπηρετεί και το Νέο Σχολείο.
Πάντως, σύμφωνα με το μεγάλο μας ιστορικό Νίκο Σβορώνο, (Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, Θεμέλιο. Αθήνα 1976, σελ 12-13), «η αντίσταση αυτή γίνεται ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής ιστορίας, γιατί ο ελληνισμός είχε αυτή την πορεία για ένα πολύ με γάλο χρονικό διάστημα».  Και ο μεγάλος Παιδαγωγός μας, Δημήτρης Γληνός, ( Έθνος και Γλώσσα, εκδόσεις "Αθηνά", 1971) μας υπενθυμίζει, «ο αντιστασιακός χαρακτήρας... διέπει ολόκληρη τη νεοελληνική ιστορία: ο ελληνισμός ανήκει στην κατηγορία των μικρών λαών που κινούνται στην περιφέρεια του νεότερου κόσμου, και που η σταδιακή ανάπτυξη της εθνικής τους συνείδησης και η συγκρότηση τους σε καινούργια έθνη, που διεκδίκησαν και διεκδικούν την πολιτική τους ανεξαρτησία και την οικονομική και πολιτισμική τους αυτονόμηση, συντελείται μέσα στην πάλη εναντίον υπερεθνικών αυτοκρατοριών στην αρχή, εναντίον υπερεθνικών ιμπεριαλιστικών οικονομικοκοινωνικών συγκροτημάτων, στα νεότερα χρόνια.»  Μήπως η εμμονή  να αποκόψουν τους μαθητές από την ιστορική μνήμη αυτά τα μνημονιακά χρόνια θέλει να τους αποστερήσει το αντιστασιακό τους φρόνημα;


ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Ο προτεινόμενος σχεδιασμός του Νέου σχολείου αφορά  τους ακόλουθους τρεις τομείς:
 Έμφαση στην παροχή σε όλους τους μαθητές των ικανοτήτων που είναι απαραίτητες για τη ζωή
 Ανάληψη δέσμευσης για την παροχή υψηλής ποιότητας μάθησης για κάθε μαθητή
 Βελτίωση της ποιότητας των διδασκάλων και του σχολικού προσωπικού
Ας δούμε αν εξυπηρετεί ο σχεδιασμός τους πομπώδεις και γενικόλογους αυτούς στόχους; Το σύνολο των ενεργειών που μέχρι στιγμής έχουν οργανωθεί (επιμόρφωση, νέα προγράμματα σπουδών, διάχυση πληροφόρησης προς τους εκπαιδευτικούς, συνεργασία σχεδιαστών με τους μάχιμους δασκάλους, διαδικασίες ανατραφοδότητης και on going υποστήριξης κλπ) καταδεικνύει προχειρότητα στο σχεδιασμό, αδιαφορία ως προς το αποτέλεσμα αλλά και ως προς την εγκυρότητα της πιλοτικής εφαρμογής. Για μια ακόμη φορά χρήματα από το ΕΣΠΑ σπαταλώνται χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται για το πως τα όποια οφέλη θα φτάσουν στον τελικό αποδέκτη που είναι το ίδιο το ελληνικό δημόσιο σχολείο. Ακόμη και αυτοί οι ίδιοι οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν εξυπηρετούνται από τον τρόπο που προτείνεται η εφαρμογή του. Ανεξάρτητα από την ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός μας ως προς τη στόχευση του σχολείου, όλοι συμφωνούμε στην παρωδία πιλοτικής εφαρμογής που στήνεται. Το σχολείο που προτείνουν προϋποθέτει αυξημένη χρηματοδότηση ενώ όλοι μας βιώνουμε φέτος την απόλυτη υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης.
Η παραπληνητική ενσωμάτωση καινοτόμων παιδαγωγικών πρακτικών (βιωματική μάθηση, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, πρότζεκτ κλπ) γίνεται με σκοπό τον εντυπωσιασμό. Είναι συνηθισμένο πια να υιοθετούνται προσχηματικά παιδαγωγικές μέθοδοι που προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο και είναι ευπρόσδεκτες στους γονείς και στην κοινή γνώμη με σκοπό να διαστρεβλωθούν στη συνέχεια από το περιεχόμενο που τους δίνεται και την εφαρμογή που προτείνεται.  Ουδείς είναι αντίθετος με την χρήση τέτοιων μεθόδων στην εκπαίδευση, πολλοί από εμάς ήδη λειτουργούμε διδακτικά αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους. Χρησιμοποιείται λοιπόν ένας νεωτερίζων παιδαγωγικός λόγος για να μετατοπισθεί το βάρος από τους στόχους που θέλει το Υπουργείο να επιτύχει στην παιδαγωγική κουβέντα γύρω από μεθόδους και πρακτικές. Οι μέθοδοι άλλωστε όπως και τα εποπτικά μέσα δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά υποστηρικτές σε μια πολύπλοκη διαδικασία όπως είναι η εκπαιδευτική. Η θεοποίηση ή άρνηση της όποιας μεθόδου δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Όπως φυσικά δεν μπορεί να είναι και μεταρρύθμιση. Φυσικά και το επίκεντρο της κριτικής μας στάσης δεν αφορά στις μεθόδους αλλά την ίδια τη στόχευση και το περιεχόμενο του Νέου σχολείου.
Γνωρίζουμε για παράδειγμα όλοι, ότι η μέθοδος του project  θέτει ως βασική παραδοχή την ανάδειξη του θέματος από την ίδια την ομάδα. Το Υπουργείο με το Νέο σχολείο θεοποιεί το project αλλά ποιο project, μόνο εκείνο που προέρχεται από τη δική του δεξαμενή προεπιλεγμένων θεμάτων. Τα project θα διαλέγονται από τα επίσημα εγκεκριμένα και τι μένει ως παιδαγωγική ελευθερία στον εκπαιδευτικό; Να βρει το εκπαιδευτικό υλικό για να κάνει τη διδασκαλία. Χωρίς βιβλία πια, αφού αυτά δεν χρειάζονται στο «σύγχρονο ψηφιοποιημένο και πλούσιο από εποπτικά μέσα σχολείο». Και φυσικά αν το θέμα δεν αφορά  την ομάδα, όταν θα έρθει η ώρα να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και αυτά είναι αρνητικά, ποιος θα φταίει; Μα ο δάσκαλος που δε διάλεξε και δεν έφτιαξε το σωστό υλικό και δε σχεδιάσε αποτελεσματικά τη διδασκαλία του. Και αν οι στόχοι είναι αναντίστοιχοι των ενδιαφερόντων και των ικανοτήτων της ομάδας ποιος θα φταίει; Μα ο δάσκαλος που δεν ξέρει να χειρίζεται επαρκώς το μαγικό ραβδί της διδακτικής! Άρα πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιον επαρκέστερο. Είναι φανερό πως όλα δένουν και με την αξιολόγηση, τη μείωση της δαπάνης για την Παιδεία, την υποχώρηση του κράτους στην υποχρέωση να παρέχει σε όλους το αγαθό της εκπαίδευσης.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΟ
Ο επιδέξιος λόγος  και οι ταμπέλες του «νέου σχολείου»  φαίνεται να παραπέμπουν σε κάτι καινούριο, αλλά είναι τόσο παλιό που στηρίζεται στη θεωρία του Ralph W. Tyler (1949), το μέντορα του γνωστού μας Bloom. Η θεωρία του Tyler για τα στοχοκεντρικά μοντέλα με μετρήσιμα κριτήρια στηρίζεται στον αυστηρό προσδιορισμό του σκοπού και των επιμέρους στόχων ώστε να είναι υλοποιήσιμοι  και φυσικά αξιολογήσιμοι εννοώντας  δηλαδή μετρήσιμες  διδακτικές διαδικασίες,  εξετάσεις και  τεστ. Θα διδάσκεται λοιπόν ότι μπορεί να μετρηθεί και κατά συνέπεια με απλουστευτικές διαπιστωτικές μεθόδους να αξιολογηθεί. Και αφού αξιολογηθεί να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ή/και να μη χρηματοδοτηθεί και να κλείσει ως αναποτελεσματικό όπως έγινε σε μεγάλη κλίμακα στην Αμερική του Μπους με σύνθημα «Κανένα παιδί δεν μένει πίσω».
Είναι ενδιαφέρουσα η απόψη που διατυπώνεται από την πρωτεργάτρια της αμερικάνικης μεταρρύθμισης με σύνθημα «κανένα παιδί μη μείνει πίσω» (NCLB-No Child Left Behind), της υφυπουργού Παιδείας στην Κυβέρνηση Μπους Νταϊάν Ράβιτς  στο άρθρο της «Γιατί άλλαξα άποψη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» Ιούνιος 28 2010 Why I Changed My Mind About School Reform δημοσιευμένο στη  Wall Street Journal:
«.....Η τρέχουσα έμφαση στην αξιολόγηση έχει δημιουργήσει στα σχολεία μια τιμωρητική ατμόσφαιρα. Η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται πως πιστεύει πως τα σχολεία θα βελτιωθούν αν απολύουμε εκπαιδευτικούς και κλείνουμε σχολεία. Δεν αναγνωρίζει το γεγονός πως τα σχολεία αυτά λειτουργούν συχνά ως αποκούμπι για τις κοινότητές τους, και είναι φορείς αξιών, παραδόσεων και ιδεωδών, συχνά για δεκαετίες. Εξακολουθεί επίσης να αγνοεί πως ο σημαντικότερος παράγοντας για τις χαμηλές εκπαιδευτικές επιδόσεις δεν είναι οι κακοί δάσκαλοι, αλλά η φτώχεια. .........Αυτό που χρειαζόμαστε στην εκπαίδευση δεν είναι μια «αγορά», αλλά ένα συνεκτικό πρόγραμμα διδασκαλίας για όλα τα παιδιά. Η κυβέρνησή μας θα πρέπει να δεσμευθεί πως θα παράσχει ένα καλό σχολείο σε κάθε γειτονιά αυτής της χώρας, ακριβώς όπως δεσμεύεται να παρέχει μια καλή πυροσβεστική υπηρεσία σε κάθε περιοχή. Η εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθούμε αναστατώνει τις κοινότητες, κατεδαφίζει σχολεία, εξαπατά τους μαθητές όσον αφορά την πρόοδό τους και δημιουργεί ένα ιδιωτικό τομέα που προοπτικά θα υπονομεύσει τα κρατικά σχολεία, χωρίς να τα βελτιώνει.» Αυτά μεταξύ άλλων δηλώνει η ίδια που εισηγήθηκε αυτά τα μέτρα, όταν είδε τα αποτελέσματα της εφαρμογής των επιλογών της.


ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑΙ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΣΑΛΕΙΜΜΑ ΟΧΙ
Ας αναλογιστούμε επίσης τις  «κοινοτικές επιμορφώσεις» που έχουμε ζήσει όλοι μας και από τις οποίες οι μόνοι ωφελημένοι και μάλιστα οικονομικά είναι οι εντολοδόχοι - επιμορφωτές που απλά και μόνο η παρουσία τους επιβεβαιώνει την υλοποίηση του σεμιναρίου. Όμως γιατί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών να γίνεται έξω από το Πανεπιστήμιο; Γιατί να καταργηθούν τα Διδασκαλεία; Γιατί στο περιεχόμενο της επιμόρφωσης μας να μην έχουμε λόγο εμείς; Μήπως γιατί πρόκειται απλά για εκμάθηση δεξιοτήτων και ευκαιρία διαιώνισης της ευνοιοκρατίας προς τους ημετέρους; Μήπως γιατί το θεωρητικό πλαίσιο όλων των πολυδιαφημιζόμενων τομών  φέρνει την εκπαίδευση  στα χρόνια των αρχών του 20ου αιώνα;
Οι μεταρρυθμίσεις θέλουν δουλειά και μάλιστα οι εκπαιδευτικές που αγγίζουν και διαμορφώνουν τις ζωές χιλιάδων παιδιών προς όφελός τους. Χρειάζονται πολύμηνη προετοιμασία των εκπαιδευτικών υπό την αιγίδα εμπνευσμένων πανεπιστημιακών  δασκάλων. Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα παιδιά δεν είναι ούτε άξονες προτεραιότητας, ούτε ατέλειωτη γραφειοκρατία, ούτε λογιστικές πράξεις για την εκταμίευση κονδυλίων. Το βιβλίο δεν είναι παθογένεια του συστήματος όπως ανερυθρίαστα  κομπάζουν οι σχεδιαστές του «νέου σχολείου» και ταυτόχρονα ανακοινώνουν πως για πρώτη φορά θίγεται και αλλάζει ο πυρήνας του σχολείου, η σχολική γνώση (Δημόπουλος, αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σεπτέμβρης 2011)
Η γνώση ως αποφασιστικός παράγων της εργασίας και ευρύτερα της κοινωνικής ζωής προϋποθέτει την ύπαρξη ανθρώπων που μορφώνονται πολύπλευρα, σκέπτονται πρωτότυπα, συνεργάζονται συντροφικά και δραστηριοποιούνται δημιουργικά.
ΠαυλίδηςΠ.

Η ΣΑΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΑΙ .. Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
Είναι πια τόσο καθοριστικής σημασίας στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά εργαλεία και ο διαδραστικός πίνακας, ώστε να αποτελεί το επίκεντρο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας; Άραγε πόσα παιδιά  δεν μπορούν να αγοράσουν υπολογιστή; Η δημιουργία πλούσιων βιβλιοθηκών σε κάθε σχολείο δεν ευνοεί τη μάθηση, την αναζήτηση, τη γνώση; Η επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για να γίνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις  στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που ζούμε, θα υπέσκαπταν τους στόχους του «νέου σχολείου»;
Το επονομαζόμενο «νέο σχολείο» απομακρύνει το μαθητή από τη γνώση, βαθαίνει τις διαφορές, διευρύνει το ψηφιακό χάσμα, ενισχύει τη σχολική διαρροή και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δεν είναι μαθητοκεντρικό, ούτε δασκαλοκεντρικό , περιορίζει το διάλογο, τη διαπροσωπική επικοινωνία και εστιάζει στη διαχείριση των συναισθημάτων του μαθητή. Ορίζει ως αποτελεσματικότητα την επιτυχή διαχείριση σε ατομικό επίπεδο των  επιπτώσεων που θα έχει η κοινωνία του μέλλοντος στην ψυχική του ισορροπία. Το σχολείο επιδιώκει να γίνει  μια « ψυχικά ανθεκτική κοινότητα», ώστε να επιτυγχάνεται η προσαρμογή του μαθητή. Το « νέο σχολείο»  δέχεται το μαθητή ως ένα αναλώσιμο υλικό και όχι ως υποκείμενο της γνώσης. Υποβιβάζει το περιεχόμενο της γνώσης και εισάγει στρατηγικές χειραγώγησης  της δράσης και της συμπεριφοράς. Αποκρύπτει  τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων  και μετατοπίζει τις ευθύνες στην ατομική δράση  του καθενός. Το γενικότερο πλαίσιο (νομοθετικό, οικονομικό)  της ευθύνης για τη  λειτουργία του σχολείου μετατοπίζεται από το κράτος στον πολίτη (γονέα-δάσκαλο). 

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η βούλα της αξιολόγησης εξασφαλίζει και την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων. Το υπουργείο επιδιώκει διαμέσου της παρωδίας της πιλοτικής εφαρμογής και της συνακόλουθης αξιολόγησης της  να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εκπαιδευτικών, έστω και με τη συμμετοχή τους στον ελάχιστο βαθμό, ώστε να νομιμοποιείται στην πλήρη εφαρμογή τού σχεδίου από τη νέα σχολική χρονιά. Για το λόγο αυτό, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δείξουν κάποιο ελάχιστο έργο που μπορεί να μην υπερβαίνει ακόμη και αυτό του ενός σχεδίου εργασίας. Αυτή η υποτυπώδης εφαρμογή θα κριθεί αρκετή για να χρησιμοποιηθεί αξιολογικά και να επικυρώσει την επιτυχία του σχεδιασμού της νέας εκπαιδευτικής πολιτικής. Ο μπαμπούλας της  αξιολόγησης, που πλέον συνδέεται άμεσα και με απολύσεις σύμφωνα με τα νέα μέτρα, χρησιμοποιείται ως μέτρο πίεσης από κάποιους συμβούλους και διευθυντές προκειμένου να κάμψουν αντιδράσεις εκπαιδευτικών και συλλόγων διδασκόντων.
Ήδη αρκετοί σύλλογοι διδασκόντων έχουν δηλώσει με αποφάσεις την πρόθεσή τους να μη συμμετάσχουν σε αυτή την παρωδία. Καλούμε όλους τους συλλόγους διδασκόντων των πιλοτικών σχολείων να πλαισιώσουν και να συνδιαμορφώσουν με τη συμμετοχή τους την κοινή μας προσπάθεια να αναδείξουμε και να αποτρέψουμε την παρωδία αυτή που στήνεται και να μιλήσουμε για το σχολείο που εμείς θέλουμε. Για το ενιαίο 12χρονο σχολείο των όλων και των ίσων. Για ένα σχολείο που να απευθύνεται στον άνθρωπο και ικανοποιεί στις πραγματικές του ανάγκες όπως αυτός ο ίδιος ως δρων υποκείμενο τις προσδιορίζει. Σε ένα σχολείο πραγματικής παιδαγωγικής ελευθερίας, ουσιαστικής συμμετοχής και έκφρασης όλων όσων ζουν σε αυτό. Για μια παιδεία που θα απελευθερώνει τον άνθρωπο και θα τον κάνει ικανό για μια χειραφετημένη εργασία.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ: sintonistikopilotika@gmail.com

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου


ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μιαούλη 2
Τηλ.2221081257                                      Χαλκίδα 25/3/2012
elmeevias@yahoo.gr

 «Αλήθεια, με τι πρόσωπα θα πάτε να τιμήσετε τους ήρωες του ’21 που θυσιάστηκαν για την Εθνική μας Ανεξαρτησία, όταν έχετε παραδώσει -γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία μας- αυτή την Ανεξαρτησία στους ξένους, βάζοντας οικειοθελώς τον ελληνικό λαό κάτω από τον ζυγό των ανελέητων ξένων τοκογλύφων;»       Μϊκης Θεοδωράκης.
Η κυβέρνηση των εθελόδουλων τεχνοκρατών και πολιτικών επιβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο  το ρόλο που έχει αναλάβει: να συνεχίσει αυτή την καταστροφική για τη χώρα πολιτική, οδηγώντας τους εργαζομένους όλο και περισσότερο στην ανεργία και την πλήρη εξαθλίωση. Γι’ αυτό και αποδυναμώνεται ηθικά και πολιτικά. Το νέο Μνημόνιο έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και η υλοποίησή του θα συναντά καθημερινά την οργανωμένη και αποφασιστική πάλη των εργαζομένων.

 Η άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον τομέα της εκπαίδευσης δείχνει ανάγλυφα τα αδιέξοδα όπου οδηγείται η κοινωνία σε όλους τους τομείς της. Πρώτο θύμα αυτής της πολιτικής είναι η νεολαία, οι μαθητές και μαθήτριές μας. Μέσα από αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις αποκρυσταλλώνεται ένα σχολείο απογυμνωμένο από βασικές εκπαιδευτικές λειτουργίες. Η Παιδεία καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μια πολιτική περικοπών χωρίς τέλος, με καταργήσεις σχολείων, υπερφορτωμένα σχολικά τμήματα, ανεπαρκή κονδύλια για τις λειτουργικές ανάγκες, την ενίσχυση φραγμών και διακρίσεων στη μόρφωση των παιδιών.
·        
Στο «νέο σχολείο», δεν έχουν πλέον θέση εκπαιδευτικές δομές και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην «αντιστάθμιση» των δυσκολιών που κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν στο σχολείο με ιδιαίτερη οξύτητα (ΚΕΔΔΥ, ΚΕΣΥΠ, ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, μέτρα στήριξης παιδιών μεταναστών κ.λπ.).  Δεν βρίσκουν θέση ούτε καν δομές και υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν τη μάθηση πιο ελκυστική και αποτελεσματική για όλα τα παιδιά (σχολικές βιβλιοθήκες, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες κ.ο.κ.). Το δημόσιο σχολείο γίνεται έτσι πιο απρόσωπο και απωθητικό.
Για την κάλυψη των κενών που δημιουργεί αυτή η απογύμνωση της εκπαίδευσης οι γονείς εξωθούνται να προστρέξουν στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Επιβαρύνεται έτσι αφόρητα ο οικογενειακός προϋπολογισμός σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα τα βάρη της γενικότερης οικονομικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της νεολαίας, αντίθετα προκαλεί τη μαθητική διαρροή, τον οργανικό και  λειτουργικό αναλφαβητισμό, τη διάδοση της βίας και των εξαρτησιογόνων ουσιών, και τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό αποκλεισμό.
Αντίθετα, επιστρατεύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος όλων εκείνων που ορθώνουν το ανάστημά τους και αντιστέκονται στις σκοταδιστικές επιδιώξεις τους. Η αστυνομική βία και ο <<χημικός πόλεμος>> συμπορεύονται με την απίστευτη σε έκταση και αισχρότητα επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης από εξαγορασμένα μέσα μαζικής «ενημέρωσης».
  
Απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση που δέχεται η δημόσια, δωρεάν παρεχόμενη παιδεία, απέναντι σε αυτή την καταστροφική επίθεση που δέχονται οι συλλογικές μας κατακτήσεις, δεν υπάρχει παρά μονάχα μια διέξοδος. Είναι ο δρόμος του ενωτικού, ανυποχώρητου αγώνα.
Η εξέγερση του λαού είναι αυτή που θα βάλει φραγμό στα ανδρείκελα της κυβέρνησης Παπαδήμου και τους πάτρωνές της.
·         Η εξέγερση της λογικής των πολλών ενάντια στον παραλογισμό του συμφέροντος των ελαχίστων.
·         Η εξέγερση των συναισθημάτων της αλληλεγγύης και της ομοψυχίας απέναντι στο διχαστικό ατομικισμό.  

Να φύγουν τώρα αυτοί και η πολιτική τους.

Ή αυτοί ή εμείς!

Μαζί μπορούμε να τους νικήσουμε.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Επιστολή ΕΛΜΕ Εύβοιας προς γονείς και εκπαιδευτικούς


ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μιαούλη 2
Τηλ.2221081257                                                   Χαλκίδα
elmeevias@yahoo.gr                                           15/3/2012




Αγαπητοί γονείς,
 αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην εποχή του μνημονίου είναι σαφές ότι ήρθε η ώρα για ένα κοινό μέτωπο ώστε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας τις συμφορές που έρχονται.
Η χώρα μας έχει παραδοθεί στους δανειστές της, τα μέτρα που έχουν παρθεί μας έχουν οδηγήσει στην οικονομική και ψυχολογική εξαθλίωση και τα νέα που σχεδιάζονται χωρίς τη συγκατάθεσή μας δεν αφήνουν περιθώρια ανοχής, κανένα χάσιμο χρόνου, καμία ψευδαίσθηση.
Ο χώρος της εκπαίδευσης, ο οποίος έχει πληγεί με πολλούς τρόπους από την επέλαση του ΔΝΤ και της τρόικας είναι το κοινό μας πεδίο και πάνω σε αυτό χρειάζεται να στοχαστούμε, να συζητήσουμε, να μοιραστούμε απόψεις και προτάσεις. Το υπουργείο Παιδείας, αδιαφορώντας πλήρως για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, μειώνει συνεχώς τις δαπάνες για υλικοτεχνική υποδομή - δεν διαθέτει χρήματα ακόμη και για τα βασικά όπως είναι η θέρμανση, οι μετακινήσεις και τα βιβλία-, προχωρά σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, εξαθλιώνει οικονομικά τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, μειώνει το ανθρώπινο δυναμικό, περιθωριοποιεί τους συλλόγους διδασκόντων, εισάγει απόλυτα προβληματικές διαδικασίες επιμόρφωσης και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και το κυριότερο, προωθεί αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στηρίζοντας ένα σχολείο της αγοράς που θα ετοιμάζει πειθήνια στελέχη  αδιαφορώντας για τα πολιτιστικά μας κοιτάσματα και τις πανανθρώπινες αξίες, όπως είναι η αξιοπρέπεια, η τιμιότητα, η εμπιστοσύνη, η γενναιοδωρία, η καλοσύνη και η αίσθηση του κοινού καλού. Η απαιδευσία την οποία δυστυχώς υπηρετούμε, και που οφείλεται στην ολοκληρωτική αποτυχία του συστήματος να παράγει γνώση και αγάπη για τη γνώση, η σπατάλη ταλέντων, η ανεπάρκεια μέτρων ως προς την επίτευξη της συνύπαρξης μαθητών με ανόμοιο πολιτισμικό και γλωσσικό υπόβαθρο και πολλά άλλα είναι κατεπείγοντα, όσο κατεπείγοντα είναι και τα εργασιακά.
Κι ενώ τα αποτελέσματα σε ψυχικό επίπεδο τα βλέπουμε παντού γύρω μας και οι έρευνες τα επιβεβαιώνουν, συνεχίζουμε να μην τα λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας: η κατάθλιψη στην εφηβεία αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, οι αυτοκτονίες, ο εθισμός στο Διαδίκτυο, ο αλκοολισμός, η βία. Το εκπαιδευτικό σύστημα βασανίζει τα παιδιά μας κι εμείς οι δάσκαλοι αλλά και οι γονείς είμαστε συνένοχοι γιατί το επιτρέπουμε να συμβαίνει.

Η ενεργοποίηση μας στην παρούσα κατάσταση θα μας δώσει κουράγιο για έναν κοινό αγώνα και ο διάλογος θα μας οδηγήσει σε νέους τρόπους αντίστασης και δράσης.
Να σπάσουμε το κλίμα τρομοκράτησης των πολιτών που οδηγεί στην απάθεια προσφέροντας στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας την ελπίδα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος κι αυτόν πρέπει να τον σχεδιάσουμε μόνοι μας. Με δυο λόγια, εμείς – εκπαιδευτικοί και γονείς- να μην συνθηκολογήσουμε στην παντελή απαξίωση του μοντέλου μιας ανθρώπινης κοινωνίας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.

§       Σας καλούμε λοιπόν όλους στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει μετά τη παρέλαση
της 25ης Μαρτίου.
                            
§       Την Παρασκευή, 30/3/2012, 9:00 π.μ. στα Δι-
καστήρια της Χαλκίδας συμπαραστεκόμαστε
στους 5 συλληφθέντες των Θεοφανείων-μετα-
ξύ των οποίων και δύο εκπαιδευτικοί- που δι-
κάζονται για προσβολή του προσώπου του Προ-
    έδρου της Δημοκρατίας.

§       Στις 31/3/2012,ημέρα Σάββατο, διοργανώνουμε χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι στη πλατεία του
Αγίου Νικολάου στη Χαλκίδα στις 11:00 π.μ.-2:00 μ.μ., εφόσον δε βρέχει. Προσφέρετε ό,τι δεν χρει-
    άζεστε , παίρνετε ό,τι έχετε ανάγκη.



                    Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος                        Η Γεν. Γραμματέας
Σιόλιας Νικόλαος                 Σπανού Βασιλική
  

 
                         



ΨΗΦΙΣΜΑ


ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ                        
 Μιαούλη 2
                                                                                         
Τηλ. 2221081257                               Χαλκίδα 15/3/2012
elmeevias@yahoo.gr                                                                   



ΨΗΦΙΣΜΑ

     Στην  Πόλη της Χαλκίδας, στην γιορτή των Φώτων και του αγιασμού των Υδάτων, η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάσου Γιαννίτση, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία και αποδοκιμασία από την πλειοψηφία των παρευρισκόμενων Πολιτών, με κυρίαρχο σύνθημα «Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς».
     Η αστυνομία στοχοποίησε πέντε από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες και αφού τους απομόνωσε τους προσήγαγε βίαια στο αστυνομικό τμήμα Χαλκίδας με την κατηγορία της «προσβολής του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας», θέλοντας έτσι να παραδειγματίσει και να τρομοκρατήσει το διαμαρτυρόμενο πλήθος και να ποινικοποιήσει κάθε επιθυμία κινητοποίησης, κριτικής και αμφισβήτησης. Είναι φανερό πως ο στόχος τους είναι η απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής ειρηνικής διαμαρτυρίας και η ανακοπή πράξεων αντίστασης.
     Σ’αυτά τα πλαίσια οι προσαχθέντες  παραπέμπονται σε δίκη με την «διαδικασία του κατεπείγοντος» την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας.  

     Η ΕΛΜΕ Εύβοιας, συμπαραστέκεται στους δικαζόμενους  συναδέλφους και συμπολίτες και διεκδικεί δημιουργικά και ενεργά το δικαίωμα των Πολιτών να αντιστέκονται και να κινητοποιούνται, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους, στη βάση των αρχών της Δημοκρατίας, της ισότητας, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 θα είμαστε μαζί τους, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της Πολιτικής διαφωνίας και αμφισβήτησης που είναι η ουσία της Δημοκρατίας.

 
           Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ          
                                 

Ο Πρόεδρος                             Η Γεν. Γραμματέας
Σιόλιας Νικόλαος                     Σπανού Βασιλική

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΘΕΜΑ:ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΧΟΛ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Ένα από τα θέματα που απασχολούν τα ΠΥΣΔΕ όλης της χώρας την περίοδο αυτή είναι η διαδικασία τοποθέτησης σχολικών συμβούλων σε οργανικά κενά.
Πιο συγκεκριμένα με βάση την εγκύκλιο 6010/Δ1/19-1-2012 του Υπουργείου Παιδείας δίνεται η δυνατότητα σε σχολικούς συμβούλους που είχαν τοποθετηθεί μεταξύ 9-8-2007 και 18-5-2010 σε θέση σχολικού συμβούλου και είχαν χάσει την οργανική τους θέση να τοποθετηθούν από το οικείο ΠΥΣΔΕ σε κενή θέση σχολείου της προτίμησής τους. Εάν δεν υπάρχει κενή θέση σε συγκεκριμένο σχολείο της προτίμησής τους, τοποθετούνται, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας σε ειδική προς τούτο συνιστώμενη (προσωποπαγή δηλαδή) θέση σε ένα από τα τρία σχολεία μιας εκπαιδευτικής περιφέρειας την οποία θα επιλέξουν οι ίδιοι σε όποιο σημείο της Ελλάδας επιθυμούν! Η ίδια ακριβώς ρύθμιση προβλέπεται και για απερχόμενους σχολικούς συμβούλους που διετέλεσαν  σύμβουλοι την αντίστοιχη χρονική περίοδο (9-8-07 έως 18-5-10). Αντίθετα οι σύμβουλοι που είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις σχολικών συμβούλων μετά την ισχύ του Ν3848/2010, δηλαδή μετά τις 19-5-2010 διατηρούν την οργανική τους θέση. Η ρύθμιση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στις 2-3-2012 να απονείμει τον βαθμό Α΄ στους σχολικούς συμβούλους για το χρόνο άσκησης της θητείας τους. Τα «δωράκια» συνεχίζονται για τους αξιολογητές μας. Μια αξιολόγηση που θα είναι το κύριο εργαλείο για τις απολύσεις χιλιάδων  εκπαιδευτικών.
   Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καταστρατηγείται η διαδικασία κάλυψης οργανικής θέσης. Εάν υλοποιηθεί η εγκύκλιος του Υπουργείου εκατοντάδες οργανικές θέσεις θα «χαθούν» για τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα η πρόβλεψη για απόδοση προσωποπαγούς θέσης σε ένα από τα τρία σχολεία της αίτησης τοποθέτησης θίγει τους εκπαιδευτικούς της ίδιας ειδικότητας που έχουν οργανική θέση στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα. Ο σύμβουλος θα καταλάβει δηλαδή την θέση και ένας συνάδελφος της ίδιας ειδικότητας θα βρεθεί ξαφνικά να είναι υπεράριθμος!!! Στη Γ΄ Αθήνας έχουμε 10 τέτοιες περιπτώσεις. Για το θέμα έχει ήδη τοποθετηθεί η ΟΛΜΕ στις 23-2-12 http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=2487.
   Πέρα από τα όποια «παραθυράκια» αλλά και τα κενά του νόμου η θέση των ΠΥΣΔΕ όλης της χώρας πρέπει να είναι ξεκάθαρη:
  1. Οι τοποθετήσεις των συμβούλων να γίνουν στην περιοχή-και μόνο σε αυτή-  στην οποία κατείχαν οργανική θέση πριν γίνουν σύμβουλοι.
  2. Να γίνει μόνο σε πραγματικά κενά και όχι σε προσωποπαγείς θέσεις.
  3. 3.  Όλοι οι σχολικοί σύμβουλοι θα πρέπει να κριθούν για τις οργανικές θέσεις όχι τώρα αλλά κατά τη διάρκεια των οριστικών τοποθετήσεων μαζί με όλους τους άλλους συναδέλφους. Τα όποια οργανικά κενά υπάρχουν θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς και όχι μόνο στους σχολικούς συμβούλους.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Μπροστά στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ όλης της χώρας θεωρώ ότι πρέπει να αναδείξουμε το σοβαρό αυτό θέμα. Η επιλεκτική απόδοση οργανικών θέσεων αυτήν την περίοδο είναι κάτι που αδικεί κατάφωρα τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή υπάρχει καταγγελία της Α΄ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ για σχολικό σύμβουλο να δηλώνει ότι «θα είναι ο βασικός παράγοντας στην αξιολόγηση – χειραγώγηση που προωθεί το υπουργείο, ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις και θα τοποθετούνται οι συνάδελφοι στις σχολικές μονάδες σύμφωνα με τις δικές του υποδείξεις»!!! Με την τρομοκρατία των 150.000 απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων να κρέμεται πάνω από τα κεφάλιά μας ένας δρόμος υπάρχει της αλληλεγγύης και της συλλογικής αντίστασης.
Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται µια µέρα
που πρέπει το µεγάλο Ναι ή το µεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αµέσως όποιος τόχει
έτοιµο µέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα
πηγαίνει στην τιµή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν µετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όµως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι –το σωστό– εις όλην την ζωή του.

CHE FECE… IL GRAN RIFIUTO K. Καβάφης 1901
 
αναδημοσίευση από : http://nekordis64.wordpress.com/2012/03/11/ θεματοπ/

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Απολύσεις εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ                                             Ζάκυνθος, 05/03/2012
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                           Αρ. Πρωτ.: 25
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 
(Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ.) 
  
Ταχ. Δ/νση : Σπύρου Γκούσκου 12                          ΠΡΟΣ:   Σχολεία Δ.Ε. Ζακύνθου
Τ.Κ. - Πόλη : 29100 – Ζάκυνθος 
Πληροφορίες : Διονύσης Καλαμάκης                         ΚΟΙΝ.:   Δ.Δ.Ε. Ζακύνθου
Τηλέφωνο : 6947431448                                                   Ο.Λ.Μ.Ε.
Fax : 2695044828 Μ.Μ.Ε.
e-mail : 
elmezante@yahoo.gr


ΘΕΜΑ: Έρχονται απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω αξιολόγησης (από 1η Σεπτέμβρη 2012)

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,



Τούτες οι ώρες είναι κρίσιμες! Κυριολεκτικά, μπαίνει στην «κλίνη του Προκρούστη» το ίδιο το δικαίωμά μας στη δουλειά, το δικαίωμά μας να είμαστε εργαζόμενοι.


Γνωρίζετε πια τον στόχο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που από κοινού με Ευρωπαϊκή Ένωση-Τρόικα και Κεφάλαιο, σχεδιάζουν 150 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015. Για ένα κράτος «πιο ευέλικτο, πιο επιτελικό», όπως λένε, που θα υπηρετεί πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, θα ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματίες.


Οι 15 χιλιάδες απολύσεις, σύμφωνα με το Μνημόνιο 2, πρέπει να γίνουν μέσα στο 2012. Η αξιολόγησή τους είναι η μάσκα του ταξικού σχολείου και των απολύσεων.


Είναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά, για όλους μας. Αν τώρα δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι και με την πλάτη στον τοίχο για πολλά, πολλά χρόνια.


Έχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στους μαθητές μας, στις νεότερες γενιές να αντιδράσουμε.


Μην τους φοβάσαι άλλο! Μπορούμε να τους εμποδίσουμε! Τα θύματα να γίνουν θύτες.
Η αυτοαξιολόγηση δεν εφαρμόστηκε στην πράξη με την δυναμική άρνηση των Συλλόγων Διδασκόντων. Το ίδιο έγινε και με την εργασιακή εφεδρεία.
Έχουμε τη δύναμη, με συλλογικές αποφάσεις, όλοι σαν μια γροθιά, να κάνουμε του νόμους τους κουρελόχαρτα!


Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών είναι το βασικό εργαλείο:


-   Για την λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που επιβάλλουν ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κεφάλαιο. Δηλαδή, ως «καλό» σχολείο θα αξιολογηθεί αυτό στο οποίο οι γονείς θα πληρώνουν για τις λειτουργίες του, αυτό που θα ψάχνει χορηγούς και θα διαχωρίζει τα παιδιά ανάλογα με την ταξική τους καταγωγή (άλλα θα μαθαίνουν τα παιδιά του λαού και άλλα της άρχουσας τάξης).
-      Για την υπηρεσιακή και μισθολογική καθήλωση (ν. 4024/2011-νέο μισθολόγιο).
-      Για να πιαστεί ο στόχος των απολύσεων.


Δεν χωράει πια καμιά αμφιβολία, καμιά αυταπάτη. Αρκεί να δει κανείς τι έφερε η αξιολόγηση στους φορείς του Δημοσίου που καταργήθηκαν, όπως το ΙΓΜΕ, ο ΟΕΚ, ο ΟΕΕ κλπ…Απολύσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις, λουκέτα! Αρκεί να δει κανείς τις δηλώσεις των Ρέππα και Διαμαντοπούλου.


Για την προώθηση της αξιολόγησης, υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία από το 2012-2013, βασικό ρόλο θα παίξουν οι νέοι σχολικοί σύμβουλοι και διευθυντές, δηλαδή τα νέα στελέχη εκπαίδευσης.


Ήδη, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι επιμορφώσεις σχολικών συμβούλων και διευθυντών για το πώς θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς. Και για να περάσουν πιο αποτελεσματικά την πολιτική τους θα καλέσουν στα σεμινάρια της αξιολόγησης και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς!


Η αξιολόγηση ήδη προχωράει από φέτος στα 185 πιλοτικά σχολεία. Ήδη ορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στα πιλοτικά σχολεία «Συμβούλων Προώθησης» και «Εμπειρογνωμόνων» του νέου σχολείου, συμπλήρωση ερωτηματολογίων από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, συνεντεύξεις, σύνταξη εκθέσεων.


Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην περάσει η αξιολόγηση!


Πρέπει να τους εμποδίσουμε! Με αποφάσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων, σχολείο το σχολείο οι εκπαιδευτικοί να απορρίψουμε την αξιολόγηση. Όπως κάναμε με τη λεγόμενη «αυτοαξιολόγηση».


Να ματαιώσουμε τις «επιμορφώσεις» των απολύσεων και της εξαθλίωσης.


Επιβεβαιώνεται περίτρανα η θέση για τον οπισθοδρομικό ρόλο που επιβάλλει το νέο πλαίσιο (ν. 3848/2010, Νέα αρχιτεκτονική της εκπαίδευσης) στα στελέχη εκπαίδευσης, για την προώθηση του νέου σχολείου της αγοράς, την αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού κ.α.


Επιβεβαιώνεται επίσης και η θέση, όταν επιλέγονταν τα στελέχη εκπαίδευσης (Μάιος 2011), που καλούσε τους εκπαιδευτικούς, να μην κάνουν αιτήσεις για τη θέση του διευθυντή και του σχολικού συμβούλου.


Συνάδελφοι, Συνάδελφοι


Πολλοί εργαζόμενοι καλοπροαίρετα ρωτάνε «Γιατί δεν θέλετε κι εσείς να αξιολογηθείτε»;


Γιατί ακριβώς η αξιολόγησή τους δεν έχει καμιά σχέση με τη λαϊκή ανάγκη να γίνει ο εκπαιδευτικός καλύτερος, επιστημονικά πληρέστερος, πιο ικανός στο να μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά.


Δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για ένα ενιαίο σχολείο, βασικό, υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Δεν θέλουν ούτε έναν τέτοιο εκπαιδευτικό, ούτε ένα τέτοιο σχολείο. Θέλουν απολύσεις, «σχολείο ΑΕ» και το δάσκαλο σκυφτό.


Ας αναρωτηθεί κάποιος:


Γίνεται αυτοί που ρημάζουν τη ζωή του λαού, που αφήνουν τα παιδιά χωρίς βιβλία, που με την πολιτική τους θέριεψε η πείνα και ο υποσιτισμός, να νοιάζονται για τη μόρφωση των παιδιών του λαού;


Τα μέτρα αυτά, όπου εφαρμόστηκαν, οδήγησαν σε σχολεία πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων.  Στη βάση αυτή θα γίνεται και η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων. Με τέτοιου είδους μέτρα στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, έχει κλείσει μεγάλος όγκος σχολείων σε φτωχές λαϊκές περιοχές. Τα σχολεία ωθούνται στην αναζήτηση χορηγών για να εξασφαλίσουν πόρους. Διαμορφώνουν ακόμα και διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα από περιοχή σε περιοχή. Τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού θα δεχτούν συντριπτικό χτύπημα!


Για αυτό, εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές - εργαζόμενοι να απαντήσουμε σαν μια γροθιά:
Αρνούμαστε την αξιολόγησή σας, καταγγέλλουμε την προσπάθειά σας να διαλύσετε ό, τι έχει απομείνει όρθιο από τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία!


Το θέμα έχει επανειλημμένα τεθεί στα Δ.Σ. των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ (3 φορές), από τις 24/1. Η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) στηρίζει ανοιχτά την αξιολόγηση (Δ.Σ. 28/2/2012)! Έστειλε εισήγηση προς τις Γ.Σ. και δεν λέει κουβέντα για το θέμα. Επιβεβαιώνεται ότι δεν πάει άλλο με αυτές τις ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα!
Είναι ανοιχτά απέναντι!
Στην ΟΛΜΕ, κάτω από την πίεση του κινήματος και αφού για αρκετό καιρό υποβάθμιζαν το θέμα, πάρθηκε τελικά απόφαση να μπλοκαριστεί η αξιολόγηση, να μην προχωρήσουν οι επιμορφώσεις των σχολικών συμβούλων.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καλεί να αξιοποιήσουμε την απόφαση αυτή του Δ.Σ. της  ΟΛΜΕ και να την επιβάλουμε στην πράξη.


•         Καμιά «αξιολόγηση»-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Καμιά απόλυση.
•         Καμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.
•         Όχι στο νέο σχολείο της αγοράς. Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

1. Ακυρώνουμε στην πράξη την αντιεκπαιδευτική «επιμόρφωση» σχολικών συμβούλων και διευθυντών.

2. Κανένας εκπαιδευτικός στις επιμορφώσεις της απόλυσης. Με το που θα καλέσουν τους εκπαιδευτικούς στο πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης για την αξιολόγηση, την ίδια μέρα, κατά τόπους να πραγματοποιήσουμε 24ωρη Απεργία με ευθύνη των ΕΛΜΕ (πραγματοποιούμε την αποφασισμένη στις 4/2 24ωρη Απεργία από τη Γ.Σ. των Προέδρων) και των Συλλόγων (με απόφαση Γενικής Συνέλευσης). Απαιτούμε από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κήρυξη απεργίας στο νομό που ξεκινάνε τα σεμινάρια των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση.

3. Δεν έχουν θέση στα σωματεία και στον κλάδο όσοι διευθυντές πρωτοστατήσουν ή συνεργήσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης (εκπαιδευτικών και σχολικής μονάδας) και των απολύσεων.

  Ο Πρόεδρος 
 Ο Γεν. Γραμματέας
    
   
Διονύσης Καλαμάκης Δημήτρης Χονδρός

Ανακοίνωση-Ενημέρωση της ΕΛΜΕ Εύβοιας σχετικά με το Πιλοτικό Γυμνάσιο της Νέας Αρτάκης και τη Β΄ Φάση Επιμόρφωσης


ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ                        
 Μιαούλη 2
                                                                                          
Τηλ. 2221081257
elmeevias@yahoo.gr                                                             Χαλκίδα 8/3/2012


                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                      

Ο σύλλογος των διδασκόντων του Γυμνασίου της Νέας Αρτάκης πληροφορήθηκε πως το σχολείο τους επιλέχθηκε να λειτουργήσει σαν πιλοτικό μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και χωρίς οι ίδιοι να έχουν συναινέσει ούτε καν ενημερωθεί για αυτό. Οι συνάδελφοι προσπάθησαν να οργανώσουν τα μαθήματα τους σύμφωνα με τις οδηγίες που αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του ψηφιακού σχολείου, γιατί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2011 που έγινε η Α΄φάση επιμόρφωσης δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα πληροφόρησης. Η Α΄φάση επιμόρφωσης διοργανώθηκε πέραν του εργασιακού ωραρίου των καθηγητών και πιο συγκεκριμένα Παρασκευή, από το μεσημέρι και μετά, Σάββατο και Κυριακή. Η παρουσία των εκπαιδευτικών δεν ορίστηκε ως υποχρεωτική. Οι αποζημιώσεις για αυτή τη μετακίνηση και τη διαμονή στην πόλη της Λαμίας δεν έχουν δοθεί ακόμη.

Η Β΄φάση ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, 2 και 3/3/2012. Αρχικά ζητήθηκε από τους συναδέλφους να δηλώσουν ενυπόγραφα και σε προαιρετική βάση αν επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. Η συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε πως αδυνατούσε να μετακινηθεί από και προς τη Λαμία και να παραμείνει επί διημέρου στην πόλη καλύπτοντας το κόστος αυτής της μετακίνησης και διαμονής. Ωστόσο μια ημέρα πριν την έναρξη του σεμιναρίου άρχισαν να ασκούνται  πιέσεις από την περιφερειακή διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονταν «προς τας υποδείξεις», δημιουργώντας έτσι κλίμα φόβου και ανασφάλειας.  Την Παρασκευή, 2/3/2012, το πρωί οι συνάδελφοι που είχαν δηλώσει πως δεν επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο παρουσιάστηκαν στο σχολείο με σκοπό να εργαστούν σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα. Εκεί τους ανακοινώθηκε ότι ήταν υποχρεωμένοι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (;) να βρίσκονται στη Λαμία, συνεπώς απαλλάσσονται υποχρεωτικά από τα διδακτικά τους καθήκοντα, στους δε μαθητές ανακοινώθηκε ότι το σχολείο δεν θα λειτουργήσει. Άρχισαν να ειδοποιούνται οι γονείς οι οποίοι κατέφθαναν για να παραλάβουν τα παιδιά τους εν μέσω φημολογιών ότι το σχολείο εκκενώνεται γιατί υπήρξε τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας.  Μέσα στο κλίμα της γενικότερης αναστάτωσης που επικράτησε η διοίκηση  έδωσε νέα εντολή να επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο.

Κάτω από το πρίσμα αυτών των εξελίξεων το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ της Εύβοιας ανακοινώνει:

  • ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τους συναδέλφους που κάτω από τις άθλιες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις άγριες περικοπές των μισθών μας, επιλέγουν να μην παρακολουθήσουν σεμινάρια που γίνονται 166 χλμ. μακριά από την έδρα του σχολείου τους

  • ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ οι επιμορφώσεις να γίνονται οργανωμένα στις έδρες των πιλοτικών σχολείων σε εργάσιμες ώρες και μέρες ή όταν γίνονται εκτός του σχολικού ωραρίου να υπάρχει αντίστοιχη αποζημίωση


  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την προσπάθεια της διοίκησης να απειλήσει τους συναδέλφους με κυρώσεις και να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας στα σχολεία

  • ΚΑΛΟΥΜΕ το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να πάρει θέση στο θέμα

  • ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους παράγοντες και τα στελέχη της εκπαίδευσης να αποφασίσουν αν έχουν πρόθεση να επιβάλλουν  τις πολιτικές του Υπουργείου  Παιδείας κι αν θέλουν  να κάμψουν την ελεύθερη βούληση των εκπαιδευτικών χρησιμοποιώντας την απειλή της αξιολόγησης και των απολύσεων.

  • ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους σε συλλογικές δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και του εκπαιδευτικού μας έργου.

                                                ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ

                     Ο Πρόεδρος                                                     Η Γεν. Γραμματέας
                     Σιόλιας Νικόλαος                                              Σπανού Βασιλική